Factors related to the consumption of fruits and vegetables based on the National Survey of Risk Factors in Argentina
Keywords:
Servings of fruits and vegetables, Associated factors, ArgentinaAbstract
In the last thirty years the obesity rate in Argentina has doubled, both among adults and among young people and children, currently affecting about 30% of women and 27% of men. Undoubtedly, this phenomenon is linked to the type of ingested food and people´s lifestyle. Fruits and vegetables are presented as the main suppliers of vitamins, minerals, fibers and other necessary elements for the functioning of the organism, the growth and development of the physical and intellectual capacities of the individual. This paper analyzes the factors associated with the consumption of fruits and vegetables, in order to identify risk groups. Using Microdata from the National Survey of Risk Factors developed by the National Ministry of Health and INDEC, through a multivariable regression it is verified that the low frequency in the consumption of fruits and vegetables is associated with other risky behaviors for the health such as low physical activity, for both men and women, and obesity and alcohol dependence -in the case of men-, while age, income and education are positively associated with the frequency of consumption for both, men and women.Downloads
References
Adrogue, Cecilia, y Maria Eugenia Orlicki. "Do In-School Feeding Programs Have an Impact on Academic Performance and Dropouts? The Case of Public Schools in Argentina." Education policy analysis archive. 2013, 21: 50.
Bazzano, Lydia A., et al. "Fruit and vegetable intake and risk of cardiovascular disease in US adults: the first National Health and Nutrition Examination Survey Epidemiologic Follow-up Study." The American journal of clinical nutrition. 2002, 76(1): 93-99.
Britos, Sergio, Agustina Saraví, y Fernando Vilella. "Buenas prácticas para una alimentación saludable de los argentinos." Buenos Aires: Universidad de Buenos Aires. 2010.
Britos, Sergio, Paula Pueyrredón, y Alejandro O'Donnell. ¿Cómo comen los niños entre 1 y 4 años de Argentina? Extractado del libro Comer en una edad difícil: 1 a 4 años, CESNI, 2006.
Ferrante, Daniel, et al. "Encuesta Nacional de Factores de Riesgo 2009: evolución de la epidemia de enfermedades crónicas no transmisibles en Argentina. Estudio de corte transversal." Rev Argent Salud Pública, 2011, 2(6): 34-41.
Galante, Mariana, et al. "Principales resultados de la tercera encuesta nacional de factores de riesgo de enfermedades no trasmisibles en Argentina."Revista argentina de salud pública. 2015: 22-29.
Gómez-Alpízar, Ana Raquel, et al. "Barreras y facilitadores para el establecimiento de hábitos alimentarios, modelo Póngale Vida®." Revista Facultad de Ciencias de la Salud UDES. 2015, 2(2): 117-124.
Hernandes, Jesus Contreras, and Mabel Gracia Armaiz. "Alimentación y cultura. Perspectivas antropológicas." Investigaciones Sociales 2007, 11 (19): 387-392.
Indart Rougier, Paula, and Ianina Tuñón. "Derecho a una alimentación adecuada en la infancia: niños, niñas y adolescentes entre 2 y 17 años en la Argentina urbana." Ciudad Autónoma de Buenos Aires: Ed. Educa, 2015.
Izquierdo Hernández, Amada, et al. "Alimentación saludable." Revista cubana de enfermería, 2004, 20 (1): 1-1.
Jacoby, Enrique, and Ingrid Keller. "La promoción del consumo de frutas y verduras en América Latina: buena oportunidad de acción intersectorial por una alimentación saludable." Revista chilena de nutrición, 2006, (33): 226-231.
Joshipura, Kaumudi J., et al. "The effect of fruit and vegetable intake on risk for coronary heart disease." Annals of internal medicine, 2001, 134(12): 1106-1114.
Lobo, Felix. Políticas públicas para la promoción de la alimentación saludable y la prevención de la obesidad. Revista Española de Salud Pública, 2007, 81(5): 437-442.
Lock, Karen, et al. "The global burden of disease attributable to low consumption of fruit and vegetables: implications for the global strategy on diet." Bulletin of the World health Organization, 2005, 83: 100-108.
Li, Ruowei, et al. "Trends in fruit and vegetable consumption among adults in 16 US states: Behavioral Risk Factor Surveillance System, 1990-1996." American Journal of Public Health. 2000, 90 (5): 777.
Marchionni, Mariana, et al. "Enfermedades crónicas no transmisibles y sus factores de riesgo en Argentina: prevalencia y prevención." 2011. Extraído de: https://publications.iadb.org/en/publication/13144/enfermedades-cronicas-no-transmisibles-y-sus-factores-de-riesgo-en-argentina el 22 de abril de 2019.
Medina, Rosario. Argentina duplicó en 30 años su tasa de obesidad y encabeza el ranking de la región. Clarín (11-10-2017). Extraído el 26 de abril de 2018 de https://www.clarin.com/sociedad/advierten-argentina-duplico-tasa-obesidad-1980_0_HJHdEssh-.html
Ministerio de Salud de la Nación e Instituto Nacional de Estadísticas y Censos. Encuesta Nacional de Factores de Riesgo. 2013.
Obesidad y sobrepeso, dos ejes de una epidemia social que se instaló en la Argentina Infobae (01-03-2018). Extraído el 26 de abril de 2018 de https://www.infobae.com/salud/2018/03/01/obesidad-y-sobrepeso-dos-ejes-de-una-epidemia-social-que-se-instalo-en-la-argentina/
Pérez, Claudio E. "Fruit and vegetable consumption. Health Reports. 2002, 13(3): 23-31.
Piola, Mariana, El Jaber y Mariel Mitidieri. Estudio sobre incentivos y obstáculos en el consumo de frutas y hortalizas en mujeres del área metropolitana de Buenos Aires. 2008. Extraído el 29 de agosto de 2018 de https://inta.gob.ar/sites/default/files/script-tmp-mp_0801.pdf
Rashid, Dewan Arif, Lisa C. Smith, and Tauhidur Rahman. "Determinants of dietary quality: evidence from Bangladesh. World Development. 2011, 39(12) 2221-2231.
Robert, Sara A., and Irina Kovalskys. "Defining the ‘problem’ with school food policy in Argentina”. School food politics: The complex ecology of hunger and feeding in schools around the world. 2011: 94-119.
Serdula, Mary K., et al. "Trends in fruit and vegetable consumption among adults in the United States: behavioral risk factor surveillance system, 1994–2000". American Journal of Public Health. 2004, 94 (6): 1014-1018.
Starkey, Linda Jacobs, Louise Johnson-Down, and Katherine Gray-Donald. "Food habits of Canadians: comparison of intakes in adults and adolescents to Canada's food guide to healthy eating." Canadian Journal of Dietetic Practice and Research. 2001, 62 (2): 61-69.
Subar, Amy F., Linda C. Harlan, and Margaret E. Mattson. "Food and nutrient intake differences between smokers and non-smokers in the US". American journal of public health. 1990, 80 (11): 1323-1329.
Theil, Henri, and Renate Finke. "The consumer's demand for diversity". European Economic Review. 1983, 23(3): 395-400.
Zapata, María Elisa. “Consumo de frutas y verduras de la población argentina”. CESNI. 2016.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Nota del Copyright
Los trabajos presentados en Revista Pilquen, Sección Ciencias Sociales deben ser originales e inéditos y no estar postulados simultáneamente en otras revistas. El envío de todo tipo de colaboración implica la aceptación de las normas editoriales de la revista y la autorización al Comité Editorial para que difunda los trabajos tanto en la revista como en las bases de datos o sistemas de indización en donde se alojan los contenidos de Pilquen.
Las y los autores que publican en esta revista están de acuerdo con los siguientes términos:
1) Las autoras y los autores conservan los derechos de autor y garantizan a la revista el derecho de ser la primera publicación del trabajo al igual que licenciado bajo una Creative Commons "Atribución -No Comercial CC BY-NC-SA”, mediante la cual ser permite copiar, reproducir, distribuir, comunicar públicamente la obra y generar obras derivadas, siempre y cuando se cite y reconozca al autor original. No se permite, sin embargo, utilizar la obra ni sus posibles obras derivadas con fines comerciales.
2) Las y los autores pueden establecer por separado acuerdos adicionales para la distribución no exclusiva de la versión de la obra publicada en la revista (por ejemplo, situarlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro), con un reconocimiento de su publicación inicial en esta revista.
3) Las y los autores no recibirán compensación monetaria de Pilquen por el uso del material contenido en el artículo; así como tampoco asumirán ningún costo de publicación de los mismos.