(untitled) (Quintú Quimün. Revista de lingüística, 2025)
En este trabajo, se analiza la negación en el idioma mapuche desde una perspectiva descriptiva. Se parte de los trabajos anteriores, que se han ocupado de esta categoría gramatical y que se focalizan en el verbo. Se considera en primer lugar la negación clausal, en los tres modos del verbo (MODO REAL, HIPOTÉTICO e IMPERATIVO). Seguidamente se considera la negación en la interacción agente-paciente tanto en las formas verbales finitas como en las no finitas. A continuación se analiza la negación en la diátesis reflexiva-recíproca-media y en la relación de 3.a persona paciente obviativa. Luego se considera la negación en las formas verbales no personalizadas y en las cláusulas no verbales. Posteriormente se considera la negación no clausal y también algunos radicales verbales negativos, como geno y kimno, que determinan otras bases, que se indexa con el morfema no –no. Asimismo, se consideran las expresiones negativas formadas con el adverbio rume, con los pronombres indefinidos, con numerales y también la doble negación. Finalmente se analizan la negación indexada por el morfema modal –püza, la negación léxica, el adverbio mü y otros adverbios con valor negativo. Püchi gütxam (Resumen en mapuzungun) Tüfachi papil mew chillkatugey ta negantukun mapunzungun mew. Llitun mew günezuamgey ti kakelu wirikafe ñi chillkatun fachi zugu mew. Feychi papil küf ta günezuamgey ta negantukun verbo mew. Wünen mew chillkatugey ‘negación clausal’ pigelu ta koni verbo mew (modo real, hipotético ka imperativo pigelu). Zew günezuamgelu ti kakelu wirikafe ñi chillkatun, günezuamgey chumgechi koni negantukun ‘agente-paciente’ welukonke txawün verbo mew. Ka chillkatugey chumgechi koni negantukun formas verbales finitas pigelu mew ka formas verbales no finitas pigelu mew, tüfa mew koni ti txoy nemül -etew. Ka chillkatugey chumgechi koni ta negantukun feychi welukonkegen-kishu ñi genewgeluchi diátesis pigelu, feychi “3.a persona paciente obviativa pigechi zuguluwün. Ka chillkatugey negantukun ta koni formas verbales ta tukuy ñi ineygen zewmay ta verbo ñi femün ka tüfeychi ta tukulay, tüfa ta formas no personalizadas pigey. Tüfachi küzaw mew ka chillkatukey negación no clausal pigelu ka kiñeke verbo folil, kiñeke fey egün ta ‘geno’ ka ‘kimno’, feychi epu nemül txawükey kake nemül mew. ka rume nemül mew, feymew koni ti txoy nemül no –no. Ka chillkatugey feychi negantukuluchi zugun chew koni kiñe txoy nemül, fey ta ‘rume’,. Ka chillkatugey feychi negantukuluchi zugun chew koni pronombres indefinidos pigelu, numerales pigelu, ka epu rume negantukun. Inangechi chillkatugey negantukun chew epu txoy nemül koni, tüfa ta –püza, ka –pe, tüfachi epu txoy nemül ta tukugey verbo mew. Ka chillkatugey negantukuluchi nemül, kiñeke fey egün ta ‘mü’, kake negantukuluchi adverbios pigelu kafey.